Mai Suzuki_Wladimir Kossjanenko_Virtuosos of Split

“Artemis”

Glazbeno-umjetnička neprofitna udruga ” ARTEMIS ” sa sjedištem u Splitu i Kaštel Gomilici, osnovana je 29. rujna 2009. od profesionalnih glazbenika s bogatim internacionalnim iskustvom.

Od samog osnutka udruga Artemis uspješno organizira radionice i seminare za studente i mlade glazbenike u Hrvatskoj. Ključnu ulogu u ovom procesu ima povezanost članova udruge sa glazbenim akademijama, sveučilištima i festivalima diljem Europe, SAD-a i Azije.

Od osnivanja udruge do danas uspješno je provedeno više od devedeset koncerata i manifestacija klasične glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu uz suradnju s međunarodno afirmiranim glazbenicima kao što su Yuliya Gorenman (SAD), Grigory Gruzman (Njemačka), Zoran Dukić, Edin Karamazov, Mario Hossen (Austrija), Mai Suzuki (Japan), Kim Cook (SAD), Tartini kvartet Ljubljana, zbor West Village Choral New York i t.d.

U proteklih deset godina ostvaren je veliki broj značajnih glazbenih projekata financiranih iz sredstava javnih potreba u kulturi Grada Splita, Grada Kaštela, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Turističke zajednice Split, te uz pomoć privatnih sponzora: Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, Marina Kaštela,  Hotel Marul Split. 

Jedinstveno u Hrvatskoj obilježena je 25-ta obljetnica pada Berlinskoga zida te 25-ta obljetnica neovisnosti Republike Kazahstan.

U organizaciji udruge Artemis po prvi puta u Hrvatskoj u prosincu 2018. godine u Splitu održana je prezentacija proizvoda firme “Thomastik-Infeld” iz Beča uz donaciju 35 setova visokokvalitetnih žica studentima Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta te glazbenicima orkestra HNK Split.

Glazbeno-umjetnička udruga Artemis uspješno surađuje sa Glazbenom mladeži Split, Splitskim ljetom, Osječkm ljetom kulture, glazbenim festivalima u Hvaru, Kaštelima, Puli, Gospiću, Šibeniku, Omišu, Imotskom, Pločama, Skradinu, Novom Vinodolskom, Metkoviću, Drnišu, Koprivnici, Petrinji, Poreču, Korčuli, Pagu, HNK-om Split i Šibenik, Umjetničkom akademijom sveučilišta u Splitu te Glazbenom školom Josip Hatze.

Udruga Artemis pokrenula je dva značajna glazbeno-umjetnička projekta koje se održavaju kontinuirano te stvaraju vrijedan doprinos razvoju glazbeno-scenske umjetnosti Splita i Hrvatske te su dobili priznanje struke u inozemstvu.

20. lipnja 2012. putem javne audicije udruga ARTEMIS osniva novi gudački orkestar „Splitski virtuozi“ koji je od tad održao četrdeset koncerata u sedamnaest gradova Hrvatske. U studenom 2018. su “Splitski virtuozi” kao prvi i jedini komorni orkestar iz Hrvatske održali tri koncerta na Međunarodnom festivalu “Celloherbst am Hellweg “ u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje su doživjeli veliki uspjeh praćeni ovacijama i oduševljenim kritikama

VIRTUOSEN MIT HERZ Rezension Rainer Ehmanns
VIRTUOSEN MIT HERZ Rezension Rainer Ehmanns

Za visoku profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni internacionalno priznati glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Predsjednik dr. Ivo Josipović je preuzeo pokroviteljstvo nad prvom koncertnom sezonom Splitskih virtuoza.

Pokrenute 2012. godine Međunarodne Dani Bacha u Splitunagrađeni su za kvalitetu prestižnom europskom etiketom “EFFE 2019-2020 Remarkable Arts Festival” od strane Europskog udruženja festivala – EAF.

U sklopu Dana Bacha održano je 26 koncerata u kojim su nastupili 113 glazbenika iz 11 zemalja. Po prvi puta u Hrvatskoj su uzastopno i integralno izvedene: Šest Suita za Violončelo solo, Šest Sonata i Partita za Violinu solo te oba dva sveska Dobro Ugođenog klavira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *